I utvecklingsprojektet Tumorad laddas nanopartiklar med radionuklider (radioaktiva isotoper) och ger därmed möjlighet till invärtes strålterapi, så kallad radionuklidterapi. Liksom kontrastmedlet SpagoPix har Tumorad-partiklarna designats för att utnyttja EPR-effekten för att uppnå tumörselektivitet, det vill säga, en högre koncentration nanopartiklar i tumörer än i frisk vävnad.
Kirurgi utgör standardbehandlingen vid solida primära tumörer. I de fall då kirurgi inte är botande, t.ex. på grund av kvarvarande mikroskopisk sjukdom som leder till återfall i cancer, sätts alternativa behandlingar som t.ex. extern strålbehandling, kemoterapi eller immunoterapi, in. Dessa behandlingar är ofta lyckosamma i att bekämpa tumörtillväxt initialt, men behandlingsresistenta livskraftiga tumörceller blir ofta kvar efter behandling vilket riskerar att leda till ytterligare tumörtillväxt och återfall vilket i sin tur innebär försämrad prognos för patienten. Behandlingsresistens är en betydande utmaning i cancervården, och det finns därför ett tydligt kliniskt behov av nya behandlingsalternativ
Spago Nanomedicals Tumorad-partiklar laddas med radioaktiva isotoper och möjliggör därmed invärtes strålbehandling, så kallad radionuklidterapi. Fördelen med radionuklidterapi jämfört med extern strålterapi är att möjligheten att selektivt leverera den radioaktiva substansen till tumörer och därmed bestråla flera mjukdelstumörer eller metastaser samtidigt. Verkningsmekanismen för Tumorad baseras på passiva ackumuleringsmekanismer enligt EPR-effekten och blir därmed tillämplig för flera tumörtyper. Den lokala ansamlingen av radionuklid i tumören medför att en lägre stråldos kan användas för att uppnå terapeutisk effekt. Samtidigt kan bestrålning av omkringliggande vävnad minimeras. Därmed ges goda förutsättningar för en fördelaktig balans mellan effektivitet och biverkningar så att cancern kan bekämpas med minsta möjliga påverkan på livskvalitet.
25 feb 2021
9 feb 2021
8 feb 2021